Mintegy húsz kötet után a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatról úgy vélem nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy egyes gyengébb művek mellett az átlagos színvonal bőven megüti az igényesebb sci-fi műveket kedvelő olvasó mércéjét. A Született stratéga szinopszisa már eleve megvett kilóra, mivel afféle nyomozós-űrcsatázós-gonoszösszeesküvéses történet bontakozott ki lelki szemeim előtt. Illetve nem csak lelki szemeim előtt, mert a könyv hátsó borítóján, a szokásos írótársi/kritikusi/pápai dicséretek felett, két bekezdésben sikerült a 380 oldalas könyv első 300 oldalának cselekményét lelőni, plusz egy erőteljes tippet adni, mi is történik a hátralevő részben. Mindezt annak ellenére, hogy valahogy a regény szempontjából fontos térséget sikerül idegen galaxisnak titulálni, miközben nem az. Mindenesetre a szöveg nem a magyar szerkesztő felelőssége, hanem az angol eredeti pontos fordítása, szóval az angolszász könyvkiadás sem mentes néha a magyarnak felrótt hibáktól. A borítófestmény már hazai termék, van rajta bolygó, nagy űrhajók, némi zöldes óceán, szóval látja rajta az olvasó, hogy nem valami lányregényt vett le a polcról. Hosszas amatőr boncolgatás helyett inkább csak annyit mondanék, nekem nagyságrendekkel jobban tetszik, mint a legutóbbi angol nyelvű kiadásé. A fordítás és a szöveggondozás valamivel jobb minőségű, mint azt a fantasztikus irodalom hazai olvasótábora megszokhatta, különösebb félrefordítások nem nagyon szúrtak szemet.


A Született stratéga alapszituációja valószínűleg nem is lehetne sablonosabb: balesetben eltűnt nagybácsi, aki mindenféle vagyontárgyak mellé egy félbeszakadt nyomozást hagy a leendő főszereplőre. A nyomozás valami távoli kapcsolatban áll a regény jelenében a központi kormányt képviselő Államszövetség megalakulásában főszerepet játszó háborúval egy idegen faj ellen és annak hősi halált halt vezetőjével. A sablonok aztán végigkísérnek az egész regényen - eltüntetett bizonyítékok, akadályozó tényezők és árulás, és természetesen az elkerülhetetlen politikai szál, aminek az említett idegenek is részesei. Rendesen megírt cselekmény ez, amiben folyamatosan előtűnnek a műfaj megszokott elemei, épp csak annyi csavart vagy egyéni ízt kapnak, hogy az megfeleljen egy lelkiismeretesen megírt lektűr színvonalának. Habár a múltbeli eseményekkel foglalkozó fejezetek több-kevesebb sikerrel palástolják ezt, a cselekmény végig lineáris, a főszereplő nyomról nyomra haladva egyre közelebb halad az igazság megismeréséhez. Ebből a viszonylag lassú sodrású cselekményből aztán a könyv második felére ritkás akcióval dúsított és kissé pörgőbb nyomozás lesz, majd a már említett utolsó fejezetekben egy mozgalmasabb lezárás bontakozik ki az elvárható végső nagyjelenettel: utóbbi kettő között eléggé éles a váltás, de a befejezés ennek ellenére nem összecsapott, hanem rendesen megírt szövegrész.

A szereplők tekintetében sokat nem lehet elmondani. A Született stratéga első az Alex Benedict karakterére épülő regények közül, de utólag túl sok jellemvonás nem ragadt meg bennem a főszereplőről. Benedict afféle tucatember, akit saját kíváncsisága hajt az igazság megismerése felé, szóval aki bedől a hátlap „high-tech Indiana Jones”— szövegének, magára vessen. Hozzáteszem, a regény cselekménye eleve nem ad lehetőséget egy „cinikus ex-zsoldos vagyok, keziccsókolom” karakternek, ősi azték halálcsapdák kerülgetése helyett pedig jobbára a könyvtári segédszemélyzet lefizetése képviseli a tipikus problémamegoldási módszert. Jó, a főszereplő régiségkereskedő, ami időnként hasznos is, máskor csak kissé egyéni ízt ad a figurának, hogy a szerző gyakran kitér a leíró szövegrészekben egyes tárgyakra, de ebben nagyjából ki is merül minden. A barátságosnak tűnő idegen, a (nem is annyira) titkos tudóstársaság, az elmaradhatatlan női útitárs is panelkarakterek, viszont a szabványgonoszok ezúttal elmaradnak, nincs sem elnyomó ewokgyilkos bagázs, sem kattant bérgyilkos. A főhőst akadályozó erőknek is megvannak a maguk indítékai, amelyek ráadásul legalább annyira érthetőek és igazolhatóak, mint a Benedictet hajtó kíváncsiság. Érdekes módon a mellékszereplők, de különösen a csupán irodalmi művekből, naplókból és visszaemlékezésekből megismert háborús hősök alakja jóval inkább kidolgozottabb - az viszont már más kérdés, hogy eme karakterekkel kapcsolatban idővel olyan információk kerülnek napvilágra, amik gyökeresen átértékeltetik őket az olvasóval.

A Született stratéga ugyanis ezen a téren nyújt kitűnő teljesítményt: szabályos történeti kutatómunka eredményeként az évtizedekkel a nagy felszabadító háború után született feldolgozások, mítoszok rárakódott rétegei közül kell kibányázni Alex Benedictnek a valódi múltat. Az olvasó ráadásul a regény elején rögtön a mélyvízbe kerül, mert a könyv végéig értelmezhetetlen prológus után máris repkednek az utalások Dellacondára, a Lefátyolozott Hölgyre és a Némákra, hogy aztán lassan letisztuljon, majd a kutatás során új értelmezést nyerjen minden helyszín és esemény. Ahogy Sim és harcostársai kanonizált történetének ellentmondó források kerülnek a főszereplő kezébe, fokozatosan eltűnik a politikai cukormáz a heroizált személyekről és eseményekről, előkerülnek a talán nem annyira nemes, de mindenképpen emberi indítékok és kapcsolatok. Benedict és Sim kora nem elsősorban azért lesz az olvasó számára érthető, mert technikai szintje is könnyen elfogadható, korlátolt (van fénynél gyorsabb közlekedés, de fizikai törvényekkel - az űrcsata legfontosabb manővere, hogy mikor és hogy tud fékezni egy hajó), hanem mert kérdései az ókortól kezdve napjainkon keresztül mindig is aktuálisak. Léteznek-e hősök, vagy egyáltalán szükség van-e rájuk? Illetve ha igen, vajon mennyire kell a közös emlékezetnek a hős, és mennyire a mögötte megbúvó ember? A Született stratéga nem lesz nagy klasszikus, de az átlagból azért kiemelkedik ezen olvasati lehetőségeivel. Válaszait persze nem kötelező elfogadni, de akit valamennyire is foglakoztatnak ezek, illetve a történelmi mítoszokkal és emlékezettel kapcsolatos kérdések, valószínűleg egy-két kellemes délutánt szerez magának a könyv elolvasásával.


Galaktika Fantasztikus Könyvek
Fordította: F. Nagy Piroska
2990.- Ft
384 oldal

(A szöveg először az RPG.hu oldalon jelent meg) 


Címkék: sci fi nyomozás

A bejegyzés trackback címe:

https://k-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr621300104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása